Regelgeving
Al onze driewielscooters vallen onder de bepalingen van een gehandicapten voertuig en mogen dus zonder rijbewijs worden bereden. Dit geldt alleen voor mensen met een beperking.
Wat zijn de verkeersregels voor een gehandicaptenvoertuig met een motor?
Voor een gehandicaptenvoertuig met een motor gelden regels voor onder andere de maximum snelheid, minimumleeftijd en verzekeringsplicht. Voorbeelden van gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen zijn elektrische rolstoelen, (aangepaste) scootmobielen en gesloten gehandicaptenvoertuigen
Deze gehandicaptenvoertuigen mogen niet breder zijn dan 1,10 meter, niet langer dan 3,50 meter en niet hoger dan 2,00 meter. De minimum leeftijd is 16 jaar om een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig te mogen besturen als dit voertuig harder kan rijden dan 10 kilometer per uur. Gaat het gemotoriseerde gehandicaptenvoertuig niet sneller dan 10 kilometer per uur, dan geldt er geen minimumleeftijd. Jongeren onder de 16 jaar die een gehandicaptenvoertuig met een motor willen besturen, kunnen een ontheffing aanvragen op grond van artikel 5. De ontheffing kunt u aanvragen bij de wegbeheerder. Meestal is dit de gemeente of provincie. Met een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig mag u gebruik maken van de stoep, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad en de rijbaan. U mag geen gebruik maken van autowegen en autosnelwegen. Als deze wegonderdelen allemaal aanwezig zijn, mag u zelf bepalen welke weg u neemt. U moet zich houden aan de verkeersregels van die weg.
Maximumsnelheid gehandicaptenvoertuig met motor
Voor gehandicaptenvoertuigen gelden de volgende maximumsnelheden:
-
op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden
-
op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden, buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur
-
op de rijbaan, behalve op autowegen en autosnelwegen, mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden, zowel binnen als buiten de bebouwde kom
2010 - present
Verlichting gehandicaptenvoertuig
Op een gehandicaptenvoertuig is overdag bij slecht zicht en 's nachts voorlicht en achterlicht verplicht. Dit geldt niet als u op de stoep rijdt. Rijdt u zonder (goed werkende) verlichting, dan kunt u een boete krijgen.
Verzekering gehandicaptenvoertuig met motor
Op een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig is geen kenteken nodig. Wel is een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid verplicht. Een verzekerd voertuig heeft een verzekeringsplaatje aan de achterzijde.
Rijbewijs gehandicaptenvoertuig met motor
Als u een gehandicaptenvoertuig met een motor bestuurt heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig. Een brommobiel is geen gehandicaptenvoertuig, ook niet als deze is aangepast voor het gebruik door een bestuurder met en handicap.
2010 - present